Geschiedenis

Keumgang werd in 1990 als vereniging opgericht door Jim Rijkschroeff en Leon Koper. Beiden maakten deel uit van de Nederlandse Taekwondo selectie en waren ook erg actief in het destijds florerende 'All Style wedstrijdcircuit' ( PKA/WKA/ASA etc). De eerste lokatie was een Gymzaaltje en de groep was klein. Getraind werd in die tijd op Semi Contact basis (Taekwondo/Karate) maar al snel kwam ook het Full Contact op het programma en begon zich een huisstijl af te tekenen: 'American Kickboxing'
De basis was TAEKWONDO (zowel ITF en WTF) voor de traptechnieken,KARATE voor de strakke stoten, precisie en 'kime',PENCAK SILAT voor het ontwijken en de 'sapu'(beenveeg) en tenslotte BOKSEN voor het ritme,voetenwerk en bewegen (duck 'n dive,bob 'n weave,slippen etc) en natuurlijk het combineren. De stijlvormen (kata/tuls) lieten we totaal vallen en We noemden het 'American Kickboxing'. Al snel werden successen behaald!

Columbusstraat 282II,1992-2000
1992 namen Koper en Rijkschroeff een school over in de Columbusstraat en werd Keumgang een Stichting. In de bestaande school werd les gegeven in Thaiboxing en en daar kwam nu ons eigen American Kickboxing bij. Na een tijdje de Thaibokslessen te hebben uitbesteed aan ingehuurde leraren besloten Leon en Jim ook deze de lessen zelf te verzorgen. Beiden hadden gebokst,en een vroegere Taekwondo leraar(Rob Roessingh) die regelmatig in Thailand getraind had en wedstrijden gedraaid had hen daarvoor al met de grondbeginselen kennis laten maken. Jim draaide bovendien partijen 'Free Fight'(bij wijlen Charles Dumerniet,een systeem wat destijds meer een soort kickboksen was) en Kickboxing (PKA) dus e.e.a. was hen niet helemaal vreemd.

De omschakeling verliep goed en naast dat de school een begrip werd in het Semi Contact en Taekwondocircuit en zowel National als Internationaal aan de lopende band titels in de wacht sleepte liep ook de Thaiboksafdeling succesvol. Op het hoogtepunt van de school hadden we ieder weekend wel 1 of meer wedstrijden,maakten we 5/6 buitenlandse trips per seizoen en wonnen jaarlijks rond de 150 prijzen.

Laan van Meerdervoort 452A,2000-heden
Rond 1999 leek alles mis te gaan.Jim blesseerde zich dermate dat dat het begin van het einde was wat betreft zijn eigen wedstrijdloopbaan (6 knieoperaties zouden volgen). Leon Koper ging zijn eigen weg en vlak daarop werd ons pand verkocht. Noodgedwongen zette Jim de school in afgeslankte vorm voort in een piepklein zaaltje aan de Laan van Meerdervoort maar niettemin bleven resultaten behaald worden,ook enige tijd in het 'Sanda'
(Chinees kickboksen zie www.kingofxanda.com)
Twee volgende ingrijpende gebeurtenissen waren dat de gezamelijke aankoop van een nieuw te betrekken pand door 4 leden volledig spaak liep,en een gewonnen rechtszaak inzake een huurgeschil. Besloten is om dan maar in dat kleine zaaltje te blijven en gezien de groeiende belangstelling het accent op het THAIBOKSEN te leggen.

Thaiboksen:
Om zich verder te specialiseren trokken Jim en Naoufal in Januari 2004 voor het eerst naar Thailand om in Bangkok op een flinke steenworp van het befaamde Lumpini stadion te gaan trainen in een typisch Thais kamp,Rompo Gym genaamd (www.geocities.com/rompogym/training.html) Naoufal vocht en won daar toen ook een wedstrijd. Einde van datzelfde jaar werd de reis overgedaan,ditmaal met 7 leden waarvan door 2 ook werd deelgenomen aan wedstrijden en werden ook kampen als Sasi Prapa (Bangkapi) en Sidyothong (Pattaya) aangedaan. Het jaar daarop ging Naoufal voor een half jaar naar Thailand om te trainen bij o.m. Sidyothong, Sithpolek,Rawai en andere kampen maar raakte daar helaas erg geblesseerd. Stijn,Fred en Jim maakten eind 2005 begin 2006 eveneens een reis en deden Rawai,Sitpholek,Sidyothong, Patong Gym, Fairtex Pattaya en Sasi Prapa aan,alsook diverse stadions (Hua Hin, Radjadamnern en Treppasit). Mei 2006 werd opnieuw een reis naar Bangkok gemaakt door 7 leden van de school voor training en wedstrijden. Delon bleef daar voor een jaar om te trainen bij Sasi Prapa,Town in Town Gym en Somrak Sor Kamsing.vocht een bokswedstrijd in het Lumpinee stadion en Muay Thai partijen in Phuket,en won de Bangla Stadium titel. Nu maken elk jaar wel een paar leden van de school een reis naar het prachtige Thailand waar wij inmiddels veel hebben geleerd en veel contacten en vriendschappen hebben opgebouwd.
Toch proberen we niet de Thaise vechtwijze te imiteren maar wij kiezen voor een mix van Muay Thai ons eigen systeem wat zich kenmerkt door vooruit verdedigen,rondbewegen,anticiperen en gedoseerd explosief aanvallen. Veel wordt gewerkt aan tactiek en techniek waarbij het fysieke aspect niet verwaarloosd wordt.
Op dit moment is er een relatief kleine,hechte groep die in een ontspannen sfeer op serieuze wijze bezig is met de vechtsport in het algemeen en Thaiboksen in het bijzonder. Die onderlinge hechte band en toewijding wordt nog eens onderstreept door de Thaise tatoeage met de naam Keumgang die een aantal van ons op z'n lichaam draagt!
Overigens hebben wij nog steeds 1 lesavond waarop je ons bezig houden met het Taekwondo en soortgelijke systemen en het leuke is dat er die avond nog een paar leden van het eerste uur aktief zijn!

Met enige trots melden wij dat Keumgang-leden sinds de oprichting al deel hebben genomen aan wedstrijden in: Nederland, Belgie, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Oostenrijk, Zwitserland, Tsjechie, Polen, Engeland, Wales, Ierland, Turkije, Finland, Rusland, Suriname, Canada, Amerika en Thailand! Los van de sportieve uitdaging zijn dit natuurlijk onvergetelijke ervaringen.